Martin Luther King

inspireerde wereldwijd miljoenen mensen met zijn legendarische rede 'I Have a Dream' die hij sprak in 1963 op de trappen van het Lincoln Memorial in Washington.

Hierin sprak hij zijn hoop uit dat mensen ooit op hun gedrag en niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden. Een jaar later, op 10 december 1964, kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

De baptistendominee ging voorop in de geweldloze strijd tegen discriminatie en racisme. Zijn verbale en retorische vaardigheden en charismatische uitstraling leverden hem veel roem op, helaas had hij ook vijanden.

Op 4 april 1968 (slechts 39 jaar oud) werd hij vermoord, terwijl hij op een balkon stond van een motel in Memphis. Sinds 1991 is dat motel het National Civil Rights Museum van de Verenigde Staten van Amerika.

Voor velen is Martin Luther King een symbool voor de burgerrechtenbeweging gebleven. De 3e maandag in januari is in de VS de Martin Luther King Day, een nationale feestdag. Zijn gedachtegoed daagt nog steeds mensen uit en inspireert hen om in Liefde te leven .

- We as a people! -

is een memorial (en helaas nog steeds actueel) in zo'n 85 minuten; de dromen, de daden en de nalatenschap van Martin Luther King in muziek, beeld, speech, samenzang en gebed naar gelijkheid voor iedereen.

Stand up, shed a little light & join us. 


Martin Luther King diensten: de mars gaat altijd door!

Na een flinke periode van voorbereiden en plannen maken geven de persconferenties van januari 2022 ons veel mogelijkheden om te kijken hoe wij ‘We as a people!’ eindelijk naar de kerken kunnen brengen. Diverse scenarios hebben we moeten herschrijven maar nu is het eindelijk zo ver...

30 januari 2022 - Enter - try-out 

13 februari 2022 - Wezep - Première

Inmiddels is de try-out in Enter op 30 januari achter de rug. Speciaal voor genodigden, vrienden en familie op gepaste afstand vanwege de bijna aflopende maatregelen. En kijken we terug op een geslaagde Premiere in Wezep op 13 februari waar we zeer hartelijk ontvangen werden en een enthousiast publiek, helaas nog steeds op afstand,  genoot van ons eerste echte optreden.

27 februari 2022 - Zwartsluis - #3

 Aansluitend opende de thuisgemeente Zwartsluis van Arjen van der Spek voor ons de deuren op zondag 27 februari, na een bizarre week kwam de boodschap misschien nog wel iets harder binnen ivm de oorlog in Oekraïne.  De kerk zat mooi gevuld na maanden van corona maatregelen. Het was even schuiven met een aantal stemmen maar ook dat is allemaal gelukt en na een heerlijke pompoensoep en broodje bal vertrokken we weer in de donkere nacht.

 • 27-02 2022 Maarten Luther King dienst. Voorganger ds. A.A. van der Spek (15)
 • 27-02 2022 Maarten Luther King dienst. Voorganger ds. A.A. van der Spek (2)
 • 27-02 2022 Maarten Luther King dienst. Voorganger ds. A.A. van der Spek (21)
 • 27-02 2022 Maarten Luther King dienst. Voorganger ds. A.A. van der Spek (29)
 • 27-02 2022 Maarten Luther King dienst. Voorganger ds. A.A. van der Spek (35)
 • 27-02 2022 Maarten Luther King dienst. Voorganger ds. A.A. van der Spek (49)
 • 27-02 2022 Maarten Luther King dienst. Voorganger ds. A.A. van der Spek (5)
 • 27-02 2022 Maarten Luther King dienst. Voorganger ds. A.A. van der Spek (51)
 • 27-02 2022 Maarten Luther King dienst. Voorganger ds. A.A. van der Spek (57)
 • 27-02 2022 Maarten Luther King dienst. Voorganger ds. A.A. van der Spek (6)
 • 27-02 2022 Maarten Luther King dienst. Voorganger ds. A.A. van der Spek (7)


6 maart 2022 - Holten - #4

Weinig rust voor ons dit maal want zondag 6 maart staat De Kandelaar in Holten op het programma. De Elvis diensten en de enige echte motordienst waren hier al eerder te gast. 

 Dat we niet vergeten waren bleek wel uit het feit dat zo'n 450 aanwezigen na een zeer zonnige zondag de kerkbanken van De Kandelaar hadden opgezocht. Terwijl de avond viel over Holten klonken de eerste woorden van ds Arjen van der Spek door de kerk... over 1954... over 1964... over 1968... over Martin Luther King maar ook zeker over de situatie in Oekraïne... Hoe bizar allemaal en ook hoe angstwekkend actueel nog steeds...

20 maart 2022 - Enter - #5

Het is zondag 20 maart 2022, 18:58 als de koster van de Gereformeerde Kerk van Enter de deur voor de laatste keer opende. Vlak hiervoor had hij de allerlaatste twee extra bijgeplaatste stoelen voorzien van gasten. Nu lopen de MLK Band en The King Singers de tjokvolle kerk binnen en vullen de klanken van Kayama al snel de ruimte.
De aanwezigen genieten van de gospels en oude woorden van Martin Luther King die via de beamer weer levend worden. Hoe actueel het geheel nog steeds is blijkt wel uit de woorden van de ‘preek’ die Arjen van der Spek de aanwezigen voorschotelt.

Wanneer Marleen haar ‘oh Freedom’ inzet en het koor haar in het tweede couplet bijvalt kun je een speld horen vallen en wordt hier en daar een traantje weggepinkt. Ieder met zijn eigen gedachten…
Enter bedankt! Bedankt voor de uitnodiging en de gastvrijheid. 

10 april 2022 - Markelo - #6

De ondergaande zon kleurt de glas-in-lood-ramen van de Martinuskerk extra mooi… de aanwezigen genieten na een mooie zondagmiddag van het inspirerende verhaal van Martin Luther King…

De Amerikaanse dominee uit Atlanta die afgelopen week 54 jaar geleden in Memphis werd vermoord omdat hij opkwam tegen verdrukking, tegen onrecht, tegen rassenscheiding… en dat allemaal met geweldloos verzet…
De Martinuskerk zit volledig vol als de kosteres de deuren sluit en Annemieke haar eerste woorden zingt van Wade in the Water dat swingend overgaat in Go Down Mozes…

Arjen van der Spek neemt ons mee naar de busstaking, naar de marsen die gelopen zijn en naar de boodschap die helaas nog steeds gebracht moet worden… het begint ook bij jezelf…!!
‘Shed a little Light’ zet deze boodschap extra kracht bij op heerlijke klanken.
Als aan het einde van deze MLK-dienst het bekende ‘Oh Freedom’ klinkt, kleurt de speciale  lichtinstallatie de glas-in-lood-ramen weer net zo mooi als de onder gegane zon…

22 mei 2022 - Nieuwleusen - #7

De zon verlichtte de kerk in Nieuwleusen zodanig dat de Ontmoetingskerk deels verduisterd is gemaakt om nog meer inhoud te geven aan de Martin Luther Kingdienst. De kerk stroomde langzaam vol met gemeenteleden uit diverse kerken in Nieuwleusen die ons hadden uitgenodigd om deze avond bij hen te zijn. Veel PR in de lokale krant, radio en internet hadden velen nieuwsgiering gemaakt naar het verhaal van Rosa en Martin. Na een interactieve dienst met muziek, (samen)zang, licht, beelden van MLK en speech van Arjen werd er nog veel nagepraat over datgene wat helaas nog steeds niet de wereld uit is… Nieuwleusen: bedankt voor jullie gastvrijheid en enthousiasme!


Part I van de Martin Luther Kingdiensten zitten erop...
7x samen dit project in diverse plaatsen mogen brengen 
7x een gevulde zondag...
7x een bijzondere kerkdienst die qua inhoud nog steeds actueel is...
Wij gaan de komende maanden met zomerreces en zijn in het najaar '22 weer terug voor 

Part II van de MLK diensten: de volgende We as a people!

Volgende MLK-dienst is zondag 23 oktober 2022 om 19:00 in Maarssenbroek (bij Utrecht), de Ark gemeente is het decor van de 8e Martin Luther Kingdienst. Wees welkom, kom op tijd en vertel het door, want racisme had er nooit, nooit mogen zijn!

Bij ‘The March’ de (voorlopige) touragenda die we steeds verder invullen, check en like bovendien onze  FB-pagina en Instagram voor de actuele stand van zaken.

We krijgen veel vragen binnen of het nodig is een toegangskaartje te hebben voor ‘We as a people!’. Dit is NIET nodig, we brengen dit project als kerkdienst en voor een kerkdienst is de toegang altijd gratis. Wel kunnen kerken een collecte houden en mogelijke maximale bezoekersaantallen hanteren. Maar wees gerust: we voeren dit project diverse malen op in verschillende kerken, dus altijd ook een kerk bij u in de buurt.

Wij hebben er enorm veel zin in om het gedachtengoed van Martin Luther King met woord en muziek bij jullie onder de aandacht te brengen. We ontmoeten u graag. Reacties kunt u plaatsen op onze FB-pagina maar ook via het gastenboek op de website. 

Stand up, shed a little light & join us.