Alle Martin Luther Kingdiensten op een rijtje... 

de eerstvolgende is:

ergens in het najaar van 2023... check de agenda voor meer info...Martin Luther Kingdienst - We as a People!- Enter - RK Kerk - #18

De 18e March of Martin, en wederom een kerk vol gasten, speciale genodigden uit de kerken waar we al geweest zijn, erg waardevol om elkaar te ontmoeten in het Trefpunt naast de Katholieke Kerk in Enter waar de eerste gasten al vroeg de banken hebben opgezocht.


Voorlopig laatste keer dat we aftrappen met Kayama! en voorlopig de laatste keer dat Arjen begint met de woorden: Het is 1954 als Martin Luther King op 26 jarige leeftijd predikant wordt in Atlanta...  


Het vervolg staat helaas nog te weinig in de geschiedenisboeken maar wij weten wel beter... inclusief de ruim 6.000 gasten die we het afgelopen jaar hebben mogen begroeten in een van de MLK-diensten.


Daar zijn we blij mee, daar zijn we toch ook een beetje trots op, want The March gaat altijd verder, helaas... maar waar... er is nog altijd geen gelijkheid, nog steeds is er onderscheid, nog steeds worden we in hokjes gestopt, nog altijd is er oorlog, nog altijd is er onrecht.


Marleen en Annemiek zingen samen met ons het bekende 'Stand Up', en de kerk staat op, swingt en zingt mee, net als Harriet in de gelijknamige film die nu op Netflix staat.


Een kijktip voor de komende maanden, wij gaan er even tussenuit, met een roos als aandenken aan deze tour, maar zijn in de nieuwe wintertijd weer terug met een vervolg op deze diensten. Blijf ons volgen, loop mee, als een echte March of Martin!


 

Martin Luther Kingdienst - We as a People!

Indrukwekkend & Intens was het zeer zeker, vooral omdat Harcourt en Annelies er bij waren in Dedemsvaart, te beseffen dat zij er bij waren, daar waar wij over zongen en het verhaal mogen vertellen.


Een verhaal van Vrijheid, een verhaal om woorden van haat te beantwoorden met woorden van Liefde, een verhaal verpakt in vele liederen, zoals Harcourt en Annelies die zongen in de echte marsen naar gelijkwaardigheid voor iedereen en waar wij van mogen zingen in 'The March of Martin'.


De 17e Martin Luther Kingdienst werd een hele speciale, misschien wel de indrukwekkendste tot nu toe, menig traan rolde langzaam, vele mobieltjes maakten foto's en filmpjes en geheel onverwachts waren daar de woorden van Harky zelf. Hoe bijzonder...  


Dedemsvaart, dank je wel voor de hartelijke ontvangst, de vele ontmoetingen, verhalen, koffie, soep, broodjes en pannenkoeken...


- Dedemsvaart - De Antenne - #17


Martin Luther Kingdienst - We as a People!


- Vriezenveen - Grote Kerk - #16

We as a People... ! of ?


Wij als mensheid? Hoe dan? Hoe doe je dat? Hoe maak jij het verschil?


Het is een boodschap... 'we maken nogal eens het verschil'... dat kun je van verschillende kanten bekijken en benaderen.


Arjen van der Spek nam ons mee: Woorden van Hoop, Woorden van MLK, Woorden van Jezus...
Ruim 550 aanwezigen zongen mee in de Grote Kerk van Vriezenveen met Woorden van Bevrijding, Woorden van Vrede en Stand Up bij de 16e Martin Luther Kingdienst, ook na de dienst bij de sta-tafels met koffie en thee buiten op het plein klonken vele woorden: vele indrukwekkende woorden en reacties op wat er vanavond gesproken en gezongen was.

Vriezenveen bedankt voor deze intrigerende We as a People!


Martin Luther Kingdienst - We as a People!


Kayama is het eerste lied van de Martin Luther Kingdienst, als groet, als welkomswoord…

Dit bijzondere lied met louter klanken en prachtige akkoorden galmde in de RK Kerk van Rijssen waar ruim 400 gasten genoten van de muziek, de beelden en hopenlijk ook van de boodschap van Martin Luther King.

Wat zou jij doen? Zou jij meelopen in de marsen in die tijd? Zou je langs de kant blijven staan of zou je je distantiëren… of juist meedoen met niet-geweldloze acties om een einde te maken aan ongelijkheid?

Wij gebruiken Kayama hier ook als dankwoord dat jullie erbij waren bij deze The March of Martin… de eerste keer dat wij op een zaterdag de dienst te mogen brengen. Hoe bijzonder is het dan om velen van dichtbij maar ook van ver weg te mogen ontmoeten. Voor ons de 15e in rij als ‘March’ langs vele kerken om dit inspirerende verhaal van Martin te blijven vertellen.

- Rijssen - RK Dionysiuskerk - #15
Martin Luther Kingdienst - We as a People!- Vroomshoop - Kerkelijk Centrum Irene - #14


De camera van RTV Oost zoomde langzaam in op Inge die haar versie van 'You Say' het Kerkelijk Centrum Irene in zong. Arjen van der Spek nam ons mee terug naar 1964 naar die alom bekende mars met de legendarische woorden maar ook naar 4 april 1968, de dag dat we afscheid moesten nemen van Martin Luther King...


Maar niet van zijn nalatenschap en gedachtengoed, want dat blijven we keer op keer vertellen, in Vroomshoop voor de 14e keer. Bij het ovationele 'Oh Freedom' draaide de camera van RTV Oost nog steeds, even later verlieten ruim 350 mensen met de boodschap van 'Bridge over troubled water' de mooi uitgelichte kerk om hopenlijk ook thuis en op het werk de boodschap van Martin verder te brengen...


Martin Luther Kingdienst - We as a People!


Ook #13 van The March of Martin was weer een intrigerende boodschap van de beroemdste predikant van de VS. Ruim voor de eerste klanken van Kayama werden de eerste plekken van prachtig uitgelichte kerk bezet. 


De Pniëlkerk in Almelo was muisstil toen halverwege de dienst de donkerste foto's uit het leven van Martin Luther King op de beamer verschenen, de kerk trilde van de bastonen toen Jan op zijn keyboard weer een levensteken gaf en hiermee het sign om het verhaal en boodschap te blijven vertellen aan iedereen die het wil horen. We moeten zingen en lopen om de boodschap van MLK te blijven uitdragen, altijd en overal.

 


Pniëlkerk Almelo, hartelijk dank voor de gastvrijheid, het meeleven en de energie die jullie ons terug gaven uit de kerk.

 

- Almelo - Pniëlkerk - #13
Martin Luther Kingdienst - We as a People!- Den Ham - Gereformeerde Kerk - #12


Het was ff spannend wie er zich tot Koning Voetbal kon laten kronen deze middag, een speciale oproep om het thuisfront te mobiliseren om aansluitend toch nog in de kerk te komen voor de 12e Martin Luther Kingdienst zorgde voor wat tumult in de Gereformeerde Kerk in Den Ham.


Om 19:00 klonk Kayama in de oren van zo'n 350 aanwezigen en vulde de symmetrische kerk zich met alle klanken van dit openingsnummer. Hoe mooi is het om te horen dat er in het jeugdwerk van Den Ham aandacht is geweest voor Martin Luther King en deze bijzondere dienst.
👉Iedereen kan een held zijn.
👉🏼Iedereen kan iets veranderen.
👉🏾Iedereen kan iets teweeg brengen.
👉🏿Iedereen is gelijk.


Daar hoef je geen Martin, Robin, Theresa, Mahatma of Nelson voor te heten. Hoe klein jouw bijdrage ook kan zijn... Misschien is dat een mooie boodschap voor de kerstdagen 2022.🌟
Den Ham, bedankt voor de uitnodiging, het hartelijk ontvangst en de fijne dienst die we samen hebben mogen beleven!


Martin Luther Kingdienst - We as a People!

 

'Het Centrum' aan de Constantijnstraat in Nijverdal is het decor van de 11e Martin Luther Kingdienst.
Hij stond in de jaren 60 al voor velen te speechen
om zoveel mogelijk mensen te reachen.
Met uitzonderlijke spreekvaardigheden
sprak hij juist voor al die minderheden
'Ik heb een droom' vertelde hij vaak
en heel vaak was het weer raak
De niet-geweldadige weerstand
zingend, lopend en hand in hand.
door heel het land
Hij had zijn hart aan Jezus verpand
18 kerken op een rij
daar gaat 'The March of Martin' niet aan voorbij
en doen wij graag aan mee
ongelijkheid de wereld uit, dan pas zijn wij tevree
Gister in Nijverdal in 'het Centrum' voor een volle kerk
op 18 december in Den Ham in de gereformeerde Kerk
mogen wij weer doorgaan met 'The March of Martin'
wat vond jij ervan? vul het hieronder in
Wij zien je graag nog een keer
want het moet verteld worden, keer op keer!

 

- Nijverdal - Het Centrum - #11Martin Luther Kingdienst - We as a People!- Rijssen - Ontmoetingskerk - #10


Een tjokvolle Ontmoetingskerk in Rijssen deze 1e adventszondag, sinds corona nog niet zo druk geweest, velen waren deze regenachtige zondag naar de Boomkamp gekomen voor deze speciale uitvoering van 'We as a people', onder de noemer van Kerst met Martin! Welkom in een gebroken wereld? nam Arjen van der Spek ons mee naar 'toen' maar ook zeker naar 'nu'. Een prachtig theatraal verlichte kerk gaf nog meer dimensie aan de black gospels van het 17 koppige koor en 5 koppige band.
Rijssen, bedankt voor de uitnodiging en de vele reacties op deze dienst, lees ze hier...Martin Luther Kingdienst - We as a People!


Met een enorme knal halverwege de Martin Luther King dienst in Wierden kwam er abrupt een einde aan deze 'March'. Gelukkig hadden wij de boys van Techniek die maar een paar minuten nodig hadden om alles weer aan de praat te krijgen...

 


Met een enorme knal op 4 april 1968 in Memphis kwam er een abrupt een einde aan het leven van Martin Luther King. Helaas had hij niet de technische middelen om door te leven en door te gaan met het verkondigen van zijn boodschap en zijn 'March'...

 

 


Wij konden gelukkig wel doorgaan met onze 'March' en met het doorgeven van de boodschap van Martin... de boodschap van gelijkheid voor iedereen, van 'Freedom' voor iedereen en van het blijven bruggenbouwen tussen mensen zoals Annemiek en Jeff ons meegaven in het laatste nummer van de inspirerende dienst in de Gereformeerde Kerk in Wierden.

 

 


Wierden: bedankt voor de gastvrijheid, de uitnodiging en volle kerk om de boodschap verder te mogen brengen.

 


- Wierden - Gereformeerde Kerk - #9Martin Luther Kingdienst - We as a People!- Maarsenbroek - De Ark Gemeente - #8


Maarssenbroek was op 23 oktober decor voor de 8e kerkdienst rondom Martin Luther King. Al vroeg vertrokken om tijdig te kunnen beginnen met opbouwen van 3 volle aanhangers apparatuur, licht en geluidsinstallatie... Een enthousiast publiek was naar De Ark gekomen om de speech van Martin 'online' en de speech van Arjen 'live' te horen.
Maarssenbroek bedankt! Voor de mooie dienst in jullie kerkelijk centrum…. Voor de uitnodiging… Voor de ontvangst…  Voor de hulpvaardige gemeenteleden… Voor de gezamenlijke broodmaaltijd… Voor de ontmoetingen bij het koffiedrinken nadien maar bovenal om het verhaal van Martin Luther King te mogen vertellen!


Martin Luther Kingdienst - We as a People!


De zon verlichtte de kerk in Nieuwleusen zodanig dat de Ontmoetingskerk deels verduisterd is gemaakt om nog meer inhoud te geven aan de Martin Luther Kingdienst. De kerk stroomde langzaam vol met gemeenteleden uit diverse kerken in Nieuwleusen die ons hadden uitgenodigd om deze avond bij hen te zijn. Veel PR in de lokale krant, radio en internet hadden velen nieuwsgiering gemaakt naar het verhaal van Rosa en Martin. Na een interactieve dienst met muziek, (samen)zang, licht, beelden van MLK en speech van Arjen werd er nog veel nagepraat over datgene wat helaas nog steeds niet de wereld uit is… Nieuwleusen: bedankt voor jullie gastvrijheid en enthousiasme!


- Nieuwleusen - Ontmoetingskerk - #7Martin Luther Kingdienst - We as a People!- Markelo - Martinuskerk - #6


De ondergaande zon kleurt de glas-in-lood-ramen van de Martinuskerk extra mooi… de aanwezigen genieten na een mooie zondagmiddag van het inspirerende verhaal van Martin Luther King…


De Amerikaanse dominee uit Atlanta die afgelopen week 54 jaar geleden in Memphis werd vermoord omdat hij opkwam tegen verdrukking, tegen onrecht, tegen rassenscheiding… en dat allemaal met geweldloos verzet…


De Martinuskerk zit volledig vol als de kosteres de deuren sluit en Annemieke haar eerste woorden zingt van Wade in the Water dat swingend overgaat in Go Down Mozes…


Arjen van der Spek neemt ons mee naar de busstaking, naar de marsen die gelopen zijn en naar de boodschap die helaas nog steeds gebracht moet worden… het begint ook bij jezelf…!!


‘Shed a little Light’ zet deze boodschap extra kracht bij op heerlijke klanken. Als aan het einde van deze MLK-dienst het bekende ‘Oh Freedom’ klinkt, kleurt de speciale  lichtinstallatie de glas-in-lood-ramen weer net zo mooi als de onder gegane zon…


Martin Luther Kingdienst - We as a People!


 

Het is zondag 20 maart 2022, 18:58 als de koster van de Gereformeerde Kerk van Enter de deur voor de laatste keer opende. Vlak hiervoor had hij de allerlaatste twee extra bijgeplaatste stoelen voorzien van gasten. Nu lopen de MLK Band en The King Singers de tjokvolle kerk binnen en vullen de klanken van Kayama al snel de ruimte.
De aanwezigen genieten van de gospels en oude woorden van Martin Luther King die via de beamer weer levend worden. Hoe actueel het geheel nog steeds is blijkt wel uit de woorden van de ‘preek’ die Arjen van der Spek de aanwezigen voorschotelt.
Wanneer Marleen haar ‘oh Freedom’ inzet en het koor haar in het tweede couplet bijvalt kun je een speld horen vallen en wordt hier en daar een traantje weggepinkt. Ieder met zijn eigen gedachten…
Enter bedankt! Bedankt voor de uitnodiging en de gastvrijheid.

 


- Enter - Gereformeerde Kerk - #5Martin Luther Kingdienst - We As a People!- Holten - De Kandelaar - #4


Weinig rust voor ons dit maal want zondag 6 maart staat De Kandelaar in Holten op het programma. De Elvis diensten en de enige echte motordienst waren hier al eerder te gast.
Dat we niet vergeten waren bleek wel uit het feit dat zo'n 450 aanwezigen na een zeer zonnige zondag de kerkbanken van De Kandelaar hadden opgezocht. Terwijl de avond viel over Holten klonken de eerste woorden van ds Arjen van der Spek door de kerk... over 1954... over 1964... over 1968... over Martin Luther King maar ook zeker over de situatie in Oekraïne... Hoe bizar allemaal en ook hoe angstwekkend actueel nog steeds...


 

 

Martin Luther Kingdienst - We as a People!


Aansluitend opende de thuisgemeente Zwartsluis van Arjen van der Spek voor ons de deuren op zondag 27 februari, na een bizarre week kwam de boodschap misschien nog wel iets harder binnen ivm de oorlog in Oekraïne.  De kerk zat mooi gevuld na maanden van corona maatregelen. Het was even schuiven met een aantal stemmen maar ook dat is allemaal gelukt en na een heerlijke pompoensoep en broodje bal vertrokken we weer in de donkere nacht.
- Zwartsluis - Gereformeerde Kerk - #3 Martin Luther Kingdienst - We as a People!- Wezep - Pauluskerk - Première - #2


Inmiddels is de try-out in Enter op 30 januari achter de rug. Speciaal voor genodigden, vrienden en familie op gepaste afstand vanwege de bijna aflopende maatregelen. En kijken we terug op een geslaagde Premiere in Wezep op 13 februari waar we zeer hartelijk ontvangen werden en een enthousiast publiek, helaas nog steeds op afstand,  genoot van ons eerste echte optreden.


Martin Luther Kingdienst - We as a People!


Alle medewerkers mochten een handjevol familie en vrienden meenemen naar de kerk waar we de afgelopen maanden vaak hebben gerepeteerd. Het was nog ff zoeken en fine tunen maar de basis staat en we zijn tevreden. De toegift die we gaven was van eenmalige duur, dus die was wel uniek te noemen. De komende dagen nog een beetje schaven en schuren en dan kunnen we op pad met deze geweldige groep mensen en dito kerkdienst!

- Enter - Gereformeerde Kerk - Try-Out - #1