Tien bijzondere feitjes over Martin Luther King

Martin Luther King (1929-1968) was een Amerikaanse dominee, politiek leider en een van de bekendste gezichten van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. In de periode tussen ‘MLK Part I’ en ‘MLK Part II’ zijn onderstaande tiental verrassende feiten over de burgerrechtenleider en Nobelprijswinnaar die je misschien nog niet allemaal wist gepubliceerd op onze Facebookpagina, je kunt ze hier nog eens rustig nalezen:


1 – King’s geboortenaam was Michael en niet Martin
De legendarische Amerikaanse burgerrechtenleider kwam op 15 januari 1929 in Atlanta ter wereld als Michael King Jr. In 1934 reisde zijn vader, een pastoor, naar Duitsland waar hij geïnspireerd raakte door de Protestantse Reformatieleider Maarten Luther. King Sr besloot zijn naam te veranderen, net als dat van zijn 5-jarige zoon.

2 – Hij ging naar de universiteit op zijn vijftiende
De jonge Martin Luther King was een uitblinker op studiegebied en mocht de derde en zesde klas van de middelbare school overslaan. Al op 15-jarige leeftijd belandde hij op Morehouse College (een college is een twee jaar durende bacheloropleiding). In juni 1948 slaagde hij voor zijn doctoraalsexamen sociologie.

3 – King ontving een doctoraat in systematische theologie
Na zijn bachelor sociologie vertrok King naar de Theological Seminary in Chester, Pennsylvania. In 1952 studeerde hij af om vervolgens systematische theologie te studeren in Boston. Bolleboos Martin behaalde op 5 juni 1955 de graad van doctor in de filosofie op het terrein van de systematische theologie. Daarna wijdde hij zich aan zijn ambt van dominee van de Dexter Avenue baptist Church in Montgomery, Alabama, waarin zijn vader hem op 31 oktober (hervormingsdag) 1954 had bevestigd.

4 – “I Have a Dream” was niet zijn eerste speech bij het Lincoln Memorial
Zes jaar voor zijn legendarische toespraak tijdens de March on Washington bevond King zich tussen leiders van de burgerrechtenbeweging in de schaduw van Lincoln’s imposante standbeeld. Op 17 mei 1957 sprak hij tijdens de Prayer Pilgrimage for Freedom tussen de 15.000 en 30.000 mensen toe. Het was zijn eerste nationale speech waarin hij stemrecht eiste voor de Afro-Amerikanen. De toespraak zorgde voor gemengde reacties, maar maakte King een van de bekendste burgerrechtenactivisten.

5 – King zat 29 keer in de cel
Volgens het King Center zat de burgerrechtenleider tijdens zijn loopbaan bijna dertig keer in de cel. Regelmatig werd hij in de boeien geslagen voor ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’.

6 – King was vaker het doelwit van moordaanslagen
Op 20 september 1958 signeerde King in een boekwinkeltje in Harlem zijn nieuwste boek Stride Toward Freedom. Een vrouw genaamd Izola Ware Curry naderde hem en vroeg of hij Martin Luther King Jr was. Toen hij daarop bevestigend antwoordde zei Curry: “I’ve been looking for you for five years,” en stak een mes in zijn borst. Het wapen belandde net naast zijn aorta, en King onderging een spoedoperatie. De chirurgen vertelden hem dat een niesbui de aorta had kunnen doorboren. King lag wekenlang in het ziekenhuis. Vanwege zijn geloof in geweldloosheid vertelde hij later dat hij geen wrok voelde tegenover zijn mentaal zieke aanvalster.

7 – In zijn laatste toespraak voorspelde hij zijn dood
Op 3 april 1968 bracht Martin Luther King een bezoek aan Memphis om een staking van donkere vuilnismannen te steunen. De dag daarop zou hij worden doodgeschoten door James Earl Ray. In zijn toespraak in de Mason Temple Church vertelde hij aan het publiek:
“Like anybody, I would like to live a long life. Longevity has its place. But I’m not concerned about that now … I’ve seen the Promised Land. I may not get there with you. But I want you to know tonight, that we, as a people, will get to the Promised Land. And I’m happy tonight. I’m not worried about anything. I’m not fearing any man. Mine eyes have seen the glory of the coming of the Lord.”

8 – De familie King gelooft in een complot
James Earl Ray gaf toe King te hebben vermoord, maar trok later zijn bekentenis weer in. King’s zoon Dexter ontmoette Ray in 1997 en vroeg de zaak te heropenen. Ook zijn weduwe Coretta geloofde niet dat Ray de moord had gepleegd. Het zou een complot zijn van de maffia en de overheid. In 1999 besliste een jury uit Memphis dat de moord inderdaad het resultaat was van een complot waarbij Ray ten onrechte de schuld in de schoenen was geschoven. Maar een onderzoek van het Amerikaanse Ministerie van Justitie uit 2000 concludeerde juist dat er geen bewijs was voor een samenzwering.

9 – De moeder van Martin Luther King werd ook doodgeschoten
Op 30 juni 1974 bezocht de 69-jarige Alberta William King een zondagsdienst in de Ebenezer Baptist Church. Plotseling stond Marcus Wayne Chenault Jr op en begon te schieten. King werd fataal geraakt door een van de kogels, slechts enkele meters verwijderd van de plek waar haar zoon ooit speechte over geweldloosheid. De schutter vertelde dat Christenen zijn vijand waren. Bovendien had hij instructies gekregen om King’s vader, een dominee, neer te schieten. Maar omdat Alberta dichterbij stond schoot hij haar neer. Chenault werd ter dood veroordeeld, maar mede onder invloed van de familie King werd dit later omgezet in levenslang.

10 – George Washington is de enige andere Amerikaan van wie de geboortedag een feestdag is geworden
In 1983 ondertekende president Ronald Reagan een nieuwe wet: de verjaardag van Martin Luther King was voortaan een nationale feestdag. Martin Luther King-dag werd voor het eerst gehouden op 20 januari 1986. Sinds het jaar 2000 wordt de feestdag officieel gevierd in alle 50 staten van de VS. De dag valt altijd op de derde maandag in januari, vlak na de geboortedag van Martin Luther King op 15 januari.

 


  • MLK Q 1
  • MLK Q 2
  • MLK Q 3
  • MLK Q 4
  • MLK Q 5